Ce sunt codurile QR și de ce sunt ele utile?

Codurile QR sunt prezente peste tot: le poți găsi printate pe ambalajul ultimului tău smartphone, le poți găsi pe cărțile de vizită, incluse în prezentările de la conferințe, le poți vedea chiar și pictate pe clădiri. Oamenii și companiile deopotrivă le folosesc pentru a stoca și distribui tot felul de informații, într-o manieră ușor accesiilă oricui deține un smartphone. Ai văzut cum arată un cod QR? Ai scanat vreunul, vreodată? Știi ce face? Dacă nu, citește acest ghid pentru a afla mai multe detalii despre codurile QR, inclusiv cum poți să creezi unul:

Ce este un cod QR?

Termenul de cod QR este un acronim pentru Quick Response Code (Cod Răspuns Rapid) și este un cod de bare pătrat care a fost inventat și folosit inițial în Japonia. La fel ca orice alt cod de bare, un cod QR nu este nimic mai mult decât o metodă de a stoca informație într-o etichetă vizuală ce poate fi citită de o mașină. Datele conținute de un cod QR pot fi orice de la un simplu text, la adrese de email, numere de telefon și așa mai departe.
Codurile QR stochează date folosind șabloane de puncte negre și spații albe, aranjate într-o grilă pătrată. Aceste șabloane pot fi scanate și traduse în informații inteligibile nouă, oamenilor, cu ajutorul unui dispozitiv de imagine precum o cameră foto sau un scaner, deși cea mai comună metodă de a scana coduri QR în prezent este să folosești camera smartphone-ului și o aplicație specializată pentru scanarea de coduri QR.









De ce sunt codurile QR utile?

Codurile QR sunt ușor de generat și de folosit. Ele reprezintă o metodă facilă de a stoca tot felul de informații într-un spațiu mic. De fapt, dacă datele pe care vrei să le stochezi într-un cod QR conțin doar caractere alfanumerice, un singur cod QR poate să rețină peste 4000 de caractere. Iată câteva exemple de date ce pot fi stocate într-un cod QR:
  • Text simplu precum un mesaj de bun venit la o conferință
  • Adrese poștale
  • Numere de telefon
  • Adrese de email
  • URL-uri (adrese de saituri web)
  • Link-uri către aplicații din magazine de aplicații precum Magazinul Play
Adevărul este că poți să stochezi multe tipuri diferite de informații într-un cod QR și totul depinde doar de imaginația ta. De exemplu, poți să folosești un cod QR pentru a aduce pe cineva pe pagina ta de Facebook sau poți să îl folosești pentru a afișa o poezie pe care ai scris-o. Depinde numai și numai de tine.

Unde sunt afișate codurile QR?

Poți să găsești coduri QR în tot felul de locații, dar cele mai comune locuri unde le poți vedea sunt:
  • Pe cărțile de vizită, conținând detalii de contact
  • Pe ambalajele smartphone-urilor și a altor gadget-uri, conținând legături către aplicații, serivii de suport al gadget-ului pe care l-ai cumpărat, pagina produsului cu informații despre acel gadget ș.a.m.d.
  • În reclamele TV, pe panourile de reclame din oraș, în reclamele online și în multe alte tipuri de publicitate
  • Pe etichetele de inventar din companii, conținând informații despre numere seriale, specificații hardware, datele de intrare în inventar ș.a.m.d.
Pe scurt, poți să pui un cod QR oriunde poate fi văzut și scanat cu un smartphone: de la o bucată de hârtie, la o bucată de pânză, la un ecran TV sau la o fațadă a unei clădiri. Posibilitățile sunt nenumărate.

Cum scanezi un cod QR?

Cea mai ușoară și mai comună metodă de a scana coduri QR este să îți folosești smartphone-ul și o aplicație de scanare de coduri QR. Există o mulțime de astfel de aplicații în Magazinul Play de la Google și există la fel de multe în App Store-ul Apple. De obicei, tot ce trebuie să faci este să îți îndrepți camera smartphone-ului către un cod QR și aplicația de scanare îl va traduce automat.
Citește-le și încearcă să scanezi codul QR de mai jos ca să afli ce informații am stocat în el:


Cum creezi un cod QR?

Înainte de a îți crea propriile coduri QR, asigură-te că știi ce tip de informații vrei să stochezi în ele și unde vei distribui codurile QR. După ce te-ai hotărât asupra acestor detalii, folosește motorul de căutare pe care îl preferi și caută ”generator cod QR”. Există o mulțime de astfel de instrumente gratuite pe internet, iar acestea două sunt unele dintre cele mai bune: QR Stuff și QR Code Generator si Acesta.

Concluzie

Codurile QR sunt o metodă foarte bună de a stoca date într-un spațiu mic. După cum ai văzut din acest ghid, poți să folosești multe tipuri diferite de date și le poți distribui folosind tot felul de medii. Dacă ai întrebări legate de acest subiect, nu ezita să ne lași un comentariu mai jos.

Articol DIGITAL CITIZEN.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

PLAYINFO va incurajează sa comentați. Nu se accepta cuvinte jignitoare sau obscene către alți utilizatori cât și către administratorul acestui blog! Comentariile trimise fără nume ca anonim vor fi șterse. PLAYINFO își rezerva dreptul de a șterge oricând un comentariu care are un caracter deranjant.